A fanyar birs aligha kerül eredeti formájában csemegeként az asztalunkra. Ebben a félig vad, igénytelen, kesernyés gyümölcsben nagyszüleink mégis meglátták az értéket, mert utánozhatatlan aromáját felhasználták a kitűnő hordós káposzta ízesítésére. Nagyanyáink dióval ízesített birsalma sajtja nélkül elképzelni sem lehetett az adventi böjtös napokat. Atyáink sem tétlenkedtek és az „amiből, lekvár abból pálinka is” alaptételből kiindulva pálinkát főztek a kesernyés birsből. Így derült ki, hogy ez a gyümölcs ebben az alakjában érzi legjobban magát, így a legfinomabb. A párlatban tobzódnak a különleges ízek. Az elsőre kissé könnyed citrusos, édeskés aroma lecsengésében fűszeres, markáns hatásokkal egészül ki. Utóízében a keserű mandula és a szegfűbors íze fedezhető fel és még percek múlva is emlékezteti nyelvünket a nem mindennapi ízélményre.