Azt gondolnánk, hogy az úton-útfélen megtalálható bodza csupán haszontalan bozót, de aki veszi a fáradságot, hogy közelebbről is megismerje ezt a rendkívül hasznos növényt, hamar rájön, hogy kiemelkedő gyógyító hatással rendelkezik. Anyáink köhögésre, hasfájásra, gyomor és epebántalmakra, fájdalmas duzzanatok, égési sérülések kezelésére használták. A fekete bodzaszemeket már régen is pálinkába rakták és lázcsillapítás céljából adták a betegeknek, a virágából pedig isteni szörpöt készítettek. Ebből a növényből ízletes, finom illatú párlat is főzhető, amely igazi különlegességnek számít. Bár a gyümölcs előkészítése nehéz feladat, a végeredmény megéri a fáradozást. Intenzív virágillatú, enyhén muskotályos, mézes jellegű, ugyanakkor hosszú lecsengésű ital kerül az üvegbe, amely újra és újra kóstolásra csábítja az embert.